Vad är Rolfing? Session 1.

Jag går just nu en utbildning för att bli Rolfare. Ett något okänt yrke i Sverige för att uttrycka det milt 🙂 Jag har tidigare skrivit ett inlägg där jag försöker förklara vad Rolfing är eller kan vara, men kortfattat kan man säga att Rolfing är en manuell behandlingsform där man genom att behandla bindväven i kroppen släpper spänningar och påvisar nya möjligheter att röra sig; ett förhållningssätt till livet genom kroppen som ”kostar” mindre i form av energi.

Medans jag går utbildningen (gör just nu steg 2 av 3) så tänkte jag för min egen skull, och kanske för någon annans, försöka förklara vad de olika behandlingarna syftar till.

Om man genomgår en klassisk komplett Rolfingbehandling så gör man 10 stycken sessioner, som alla syftar till en mer balanserad kropp (kommer förklara mer vad detta innebär i kommande inlägg) som kan röra sig, andas och uttrycka sig lättare, enklare och med fler möjligheter.

Den första behandlingen/sessionen har som grundsyfte att (börja) förenkla andetaget. Det man arbetar med här är dels diafragmans rörelse, dels att frigöra skuldran från bålen (skuldran ska kunna hänga fritt från bålen och inte vara bunden/klistrad till den) samt att frigöra bäckenet från bålen. Att skapa mer längd och frihet i bålen! Förhoppningen/önskan är att bålen ska kunna röra sig mer fritt från sin periferi och att diafragman ska kunna göra sitt jobb med färre restriktioner. Hur fritt bäckenet i sig kan röra sig är också en fråga man adresserar tidigt. Hur är ditt bäcken placerat? Är tippat mer framåt eller bakåt?

Så, vad kan du då förvänta dig av en första Rolfing-behandling? Jo, ni börjar (med all sannolikhet) med ett samtal där ni avhandlar dina förväntningar, lite information av vad som kommer att ske samt om du har något som händer nu med kroppen eller något (tex skador) som hänt tidigare. Din Rolfare gör en analys av ditt unika läge genom att titta på din kropp från fyra olika vinklar samt under rörelse, normalt sett är att du går och din Rolfare betrakar dig under tiden. Sen följer själva behandlingen där din Rolfare mha olika press- tryck- och massagetekniker fokuserar på olika områden för att få spänningar att släppa. De flesta behandlingar avslutas med ett lyft av korsbenet, ett lyft i nacken och kanske även en massage av ryggen/kroppens baksida i sittande ställning.

Jag vågar lova att din kropp och andning känns annorlunda när du ställer dig upp!

Men, eftersom andningen direkt påverkar hur vi mår så finns det nåra saker man kan själv fundera på före, under eller efter den första sessionen:

– finns det situtioner där mitt andetag blir för grundt eller kort? Hur mår jag då?

– är min utandning komplett? Håller jag fast vid saker i livet?

– i vilka situationer andas jag inte ut tillräckligt? Hur mår jag då?

– vad vill jag inte uttrycka/säga eller släppa taget om?

– tar jag det jag behöver för att leva mitt liv?

Frågor man kan klura på en stund även om man inte genomgår Rolfingbehandlingar.

Kram, Åsa

2 reaktioner på ”Vad är Rolfing? Session 1.

 1. Hej.
  Jag vill gärna utbilda mig som rolfare. Vart har du tagit utbildningen?

  Vh Katrin Hoppe Linee

  1. Hej Katrin!

   Jag har utbildat mig vid ERA, the European Rolfing Association, i München. Där finns den europeiska skolan. Annars är det i USA, Boulder.

   Du hittar information här:

   https://rolfing.org/
   https://rolf.org/

   Jag kan varmt rekommendera det! Ett krav är att man själv genomgått minst en 10-serie så kolla upp var din närmsta Rolfare finns!
   mvh Åsa

Kommentarer är stängda.