Rolfing session nummer 2, din grund

Den andra rolfingbehandlingen/sessionen (vad är egentligen korrekt svenska här?) handlar om din kontakt med underlaget. För att kunna genomföra andra förändringar i din kropp så behöver du först ha en tryggare och en mer stabil kontakt nedåt. När Ida Rolf började med de 10 sessionerna så var denna från början den första. Senare insåg hon andningens betydelse och hepp, nu hamnar grunden som god tvåa.  Session två handlar allså därför om dina fötter och underben. Ryggen får också sitt, eftersom att stödet även behövs bakifrån för att göra kroppen trygg.

Fötterna och benen sänder vidare rörelser och information från underlaget genom hela kroppen. En välbalanserad hållning fördelar vikten jämnt genom fötterna så därför behövs det väl fungerande valv i fötterna och en bra gångjärnsfunktionalitet i fotleden.

Så vad skulle du kunna hända under session nummer två? Jo, din Rolfare skulle börja med att följa upp hur du mår och vad som känns i kroppen sen sist ni sågs. Sen en kroppsanalys igen, både stillastående och gång, för att få en uppfattning om hur väl du fördelar tyngden på fötterna och hur väl din fotled rör sig. De olika valven i fötterna inspekteras och tex om du brukar stortågångleden optimalt/överhuvudtaget när du går.

Sen följer själva behandlingen där din Rolfare med diverse press- tryck- och massagetekniker jobbar på smalbenen och fötterna för att få dem att fungera mer optimalt för just dig. Fömodligen får du komma upp och gå efter att den första sidan är klar, för att utvärdera om något mer behövs men också för att du själv ska få en känsla för vad som hänt i kroppen. Behandlingen avslutas (förmodligen) med ett lyft av korsbenet, ett lyft i nacken och kanske lite tekniker även på ryggen i sittande ställning för att hitta stödet bakifrån.

Att ha en trygg och stabil grund påverkar så klart mer än ”bara” det fysiska. Om du är nyfiken på vad din koppling neråt mer kan ha för betydelse kan du tex begrunda dessa eller liknande frågor i samband med behandling nummer två:

–  kan jag stå på mina två fötter (självständigt) eller är jag alltid beroende av andra?

–  känner jag mig trygg och säker?

– har jag en egen åsikt?

– är jag flexibel nog att förändra min åsikt ibland?

– är jag rädd för förändringar?

Hur är din kontakt nedåt? Jag jobbar på att mjuka upp min. Mina fötter har förändrats mycket senaste åren men det är fortfarande en bit kvar innan fötterna fjädrar helt och fullt utifrån deras potential och möjlighet. Alltid spännande att se vad som kan hända och förändras.

Kram, Åsa