Rolf Movement

Vad är Rolf Movement?

Rolf Movement använder all kunskap om kroppen från det strukturella arbetet med Rolfing till att hitta rörelsemönster som leder till spänning och asymmetri i kroppen – och byta ut eller förändra dem. På en Rolf Movement-session lär du dig att känna och integrera gravitationen i din rörelse, i alltifrån andning och gång till mer komplexa och koordinerade rörelser.

En session är 60 min lång och kostar 850 kr ink. moms.

Mer om Rolf Movement

Under 60-talet hade Ida Rolf, grundaren av Rolfing, redan upptäckt att gravitation, muskler och fascia spelar en stor roll för din hållning och enkel och effektiv rörelse. Så hon utvecklade Rolf Movement som en påbyggnad till Rolfing för att avhjälpa smärtsam eller icke fördelaktig rörelse. Genom de senaste årtiondena har världens Rolfare fortsatt att utveckla metoden. Den största influensen kommer från Hubert Godard , fransk dansare och Rolfare. För 20 år sedan tog han fram en modell ”Tonic Function” som förklarar synen på rörelse och hur kroppen orienterar sig.

  • Enligt Godard finns det en ”rörelse-hjärna” vilket består av delar av hjärnan och kroppen som är ansvariga för rörelse. Den formas av det undermedvetna body schema och det inlärda body image, vilka konkurrerar med varandra.
  • Enligt Godard är det den undermedvetna body schema som vet hur kroppen rör sig mest harmoniskt, med minsta möjliga ansträngning och så mjuk som möjligt för leder, muskler och bindväv. Denna naturliga rörelseintelligens stärks när klienten blir medveten om kroppen i relation till världen runt henne och marken under henne i rörelse.
  • Enligt Godard så utvecklar vi människor en body image genom livet och vid speciella situationer. Vi anpassar våra rörelser enligt vår kulturella och sociala omgivning, vårt självförtroende, humör – allt vilket kan ge ofördelaktiga rörelse- och andningsmönster. Rolf Movement strävar efter att upptäcka dessa mönster och hitta sätt att ersätta dem med mer ideala rörelser från det undermedvetna body schema.

Ida Rolf refererade ofta till ”den inre linjen” av kroppen. Hubert Godard refererar till denna inre rymd som core. I syfte att röra sig på ett positivt koordinerat sätt måste man utveckla en inre och harmonisk stabilitet först.

  • Toniska muskler tar vanligtvis hand om denna uppgift. Enligt Godard svarar de väl till rörelseimpulser när personen är medveten om var hon är i rummet och i relation till marken under henne. Body schema använder dessa muskler för att stabilisera och koordinera rörelser.
  • Fasiska muskler har en annan funktion. De är inte gjorda för långvarig kontraktion men tar över dessa uppgifter från de toniska musklerna pga vår snabba rytm och stress och dessutom för att den inlärda body image kräver att de gör det.

Så för att sammanfatta så är målet för en Rolf Movement-övning att aktivera de toniska musklerna igen, inte de fasiska, för att ge en optimal stabilitet för kroppen från insidan så att man kan röra sig mer harmoniskt, lätt och effektivt i gravitation.