Rolfing session 7 – the cherry on top

Rolfing session nummer 7 är i sig en avslutande session; den knyter ihop sessionerna 4-6 som jobbat djupt med olika strukturer och för dem tillsammans i en helhet. Nu är det nacken och huvudet i sig som är i fokus.

I de tidigare sessionerna handlar det om att få gångens rörelse att transporteras från fötterna uppåt i kroppen, och nu är det dax att se till att även huvudet är med i rörelserna. Både gång och andning påverkar dig hela vägen upp till huvudet.

Tanken är också att nacken ska kunna röra sig fritt från strukturerna under så att du tex kan vrida nacken utan att du ”släpar med dig” delar av axeln, eller att du kan göra en mjuk böj framåt och bakåt med huvud och nacke utan att du fastnar varken i ryggen eller på halsens framsida eller i bröstet.

Ytterligare ett syfte med denna session är att låta kroppen återta balansorganen; det vestibulära systemet. Först när balanssinnet fungerar som de ska och inte ”förtrycks” av andra system (tex synen) så kan kroppen orientera sig som den är tänkt, dvs med lätthet och minimal ansträngning.

Nacken och dess relation med bålen behandlas under session 7 och eftersom att nacken börjar längre ner  än vad vi många gånger tror så kan det också innefatta att man behöver addressera armarna, diafragman eller revbenen. Man jobbar också direkt med kraniet samt munnen och näsan. Allt efter behov och önskemål. Många har idag problem med spända käkar eller tandgnissel om nätterna. Om det är du så kommer du älska denna session!

Jag minns när jag gjorde denna session med min rolfare Andrew; morgonen efteråt hade jag en yogaklass och i mitten av min inledning så kunde jag både känna och höra hur tonen på min röst sänktes. Lite oväntat, skönt och läskigt samtidigt.

Nu under kursen så blev denna session något hackig av diverse skäl men en av lärarna avslutade den på mig och min spontana känsla när jag stod upp var att jag kände mig som en afrikansk drottning; stolt och stark i hållningen, som om jag kunde bära vad som helst på huvudet utan ansträngning men med stor och självklar elegans. En härlig känsla!

Frågor att utforska i samband med denna session eller annars skulle kunna vara:

– kan jag släppa taget? Eller biter jag ihop och kämpar på?

– håller jag mitt huvud högt eller sjunker jag ihop?

– hur påverkar placeringen av mitt huvud sättet jag uppmärksammar min omvärld?

Något att fundera på. Nu ska jag gå ut och ta mig en promenad. Med huvudet högt!

Kram, Åsa