Lite om Ida Rolf och Rolfing® Structural Integration

Dr Ida Rolf

Namnet Rolfing är inte helt självförklarande för vad Rolfing är så jag tänkte börja från början och berätta mer om denna metod för ökad hälsa och välbefinnande. Vi börjar från början. Med kvinnan bakom namnet.

Ida Rolf, upphovskvinnan till Rolfing®. (eller Rolfing®. Sturctural Integration) föddes 1896 i New York och började sin karriär inom biokemi. När hon tog examen från Bernard College var det mitt i första världskriget (1916) vilket gav henne en unik chans att forska och studera vidare, inte helt vanligt för kvinnor vid denna tidpunkt men frånvaron av män vid landets universitet bjöd på en något unik chans. 1920 fick hon sin doktorstitel från College of Physicians and Surgeons vid Columbias Universitet och fortsatte sitt sen forskningsarbete inom organisk kemi vid Rockefeller Institute. I slutet av 1920-talet blev hon dock tvungen att lämna universitetsvärlden pga problem med familjen och dess affärer.

Hur det kom sig att hon började jobba med människor är mest av allt en slump. I hennes bok Rolfing and physical reality kan man läsa om hur allt startade. Hon hade då två barn och började intressera sig för vilka skolor som kunde vara lämpliga för dem. Hon blev väldigt intresserad av en, Ethical Culture School, där de gjorde ett annorlunda arbete med musik. Hon pratade med en väns fru om detta och hon sade att det som skolan gjorde ”lät precis som det arbete hennes syster Ethel gjorde”. Ida nämnde att hon gärna skulle vilja träffa denna Ethel. Hon fick då höra att det var ingen idé, för Ethel hade varit med om en olycka och hade sådana problem med kroppen att hon inte kunde undervisa musik längre, hon kunde inte ens spela piano! Ida sade att hon gärna skulle vilja träffa Ethel ändå. Sagt och gjort, en dag kom Ethel på besök. Det visade sig att hon hade ramlat ner i ett hål i trottoaren i New York och hade allvarliga skador på ena handen och armen. Den andra armen var inte heller helt bra. Ida lär – lite kaxigt – ha sagt att ”Jag slår vad om att jag kan fixa det där. Litar du på mig? Låter du mig försöka? Det kan ju inte bli värre.” Ethel hade stämt staden för sin skada men förlorat stämningen och var skyldig massor av pengar för läkarbesök, advokater och annat. Ida gav henne ett förslag, att om hon lyckades få henne till ett tillstånd i kroppen där hon kunde jobba med musik igen, så skulle hon undervisa Idas barn. Sagt och gjort. De började jobba på Ethels kropp. Och det hon började med var i första hand yoga (eller yog som Ida själv kallade det). Hon hade studerat yoga länge i New York för en lärare vid namn Pierre Bernard och det var yogaövningar hon började med för att hjälpa Ethel. Efter fyra sessioner och så var Ethel så pass bra att hon kunde börja jobba igen och så hade Rolfing börjat. För självklart hade Ethel en kompis som inte hade kunnat få hjälp med sin kropp, en kompis som sen kände någon, som kände någon och så vidare.

Yoga var dock inte det enda Ida studerade och var nyfiken på. Även homeopati, osteopati och kiropraktik var sådant hon själv provade och utforskade. Från dessa studier och experiment, förstod hon nyttan och vikten av längd i kroppen, att kroppen behöver balanseras. Men hon saknade dock ett system som gav detta, så som hon såg att det behövdes. Yogan som i vissa fall kunde skapa både längd och mer balans, kunde också skapa kompressioner i lederna, inte alls vad hon var ute efter. Ida började skapa sitt eget synsätt, sitt eget system. Hon fortsatte att under hela sitt liv studera och forska vidare. Hon samtalade, jobbade och utbytte tankar med stora namn i världen av hälsa, både fysisk och psykisk, som fanns då, t ex Fritz Perl, mannen bakom Gestalt Terapi.

I mer detalj var det inte bara balans och längd hon var ute efter, utan en korrekt orientering (alignment) av skelettet och kroppens mjukvävnad och för att komma dit behöves en djupare kunskap om gravitationens påverkan av våra kroppar. Hon menade att obalanser i kroppens struktur skapade krav på kroppens omfattande nätverk av mjukvävnad: muskler, bindväv, senor och ligament, och därigenom skapade kompensationer genom hela kroppen.

Hon ställde denna grundläggande fråga: Vilka villkor måste uppfyllas för att den mänskliga kroppsstrukturen ska vara organiserad och integrerad i gravitation så att hela personen kan fungera på det mest optimala och ekonomiska sättet?

Och dessa tankar om gravitationens påverkan på kroppen var och är något som gjorde henne unik i jämförelse med andra kroppsterapier och metoder. Hon menade att gravitationen är en kraft vi föds in i. Från den stund vi är ett befruktat ägg i mammas mage så lever vi under påverkan av gravitation. Och något som vi föds in i är något som livet är smart nog att dra nytta av. Vi borde inte behöva falla offer för gravitationen utan den borde vara något som är nyttig och bra för oss. Något vi kan använda!

Hon dedikerade sitt liv till att utforska detta vilket slutligen ledde till metoden av bindvävsmanipulation och rörelseutbildning som vi nu kallar Rolfing®.. Själv kallade hon sin metod för ”Structural Integration” men hennes elever började så småningom kärleksfullt kalla det för Rolfing® och namnet bestod.  För att få sina idéer och metod att överleva hennes egen livstid började nämligen Ida att utbilda andra i det hon kommit fram till och ut ur denna utbildning växte Rolfingens 10-serie fram.

Efter hennes död 1979, då 83 år gammal, så har hennes arbete fortsatt att spridas över världen via Rolfing Institutet (the Rolf Institute® of Structural Integration, www.rolf.org) som utbildar certiferade Rolfare™ and Rolf Movement®Practitioners. Organisationen stödjer också forskning i området och driver vidare arbetet som bygger på hennes inspiration. I världen finns det idag mer än 2 100 Rolfare™ varav ca 600 i europa och 6 stycken i Sverige.

Jag önskar att jag hade fått möjligheten att träffa denna extraordinära kvinna. Jag har dock läst hennes böcker, lyssnat på hennes föreläsningar på ljudinspelningar och sett ett antal filmer med henne där hon berättar om sitt arbete och idéer.  Hon fortsätter att inspirera!

Kram, Åsa

”This is the gospel of Rolfing:
When the body gets working appropriately,
the force of gravity can flow through.
Then, spontaneously, the body heals itself.”

~ Ida P. Rolf