This too shall pass

Jag hade en dålig dag igår. Dålig i den bemärkelsen att jag kände mig låg, nedstämd och trött. På sena eftermiddagen mindes jag plötsligt ett citat, eller snarare en rad ur en gammal persisk berättelse: ”this too shall pass”. Även detta ska passera. Även detta kommer att gå över. Och så är det ju, inte ens jobbiga känslor är för evigt.

Berättelsen där denna rad nämns handlar om en mäktig kung som ger sina visaste, klokaste och kanske även mest magiska män en uppgift; han vill att de skapar honom en ring. En ring som gör honom lycklig. Efter mycket funderande återkommer de med en väldigt enkel ring med en kort inskription på: ”this too shall pass”. Enkelt. Och effektivt. När kungen mår dåligt och tittar på ringen med sin inskription så mår han bättre. Den har dock sidoeffekten att ta udden av glädjen på en ”bra” dag.

För mig handlar inte citatet om att ta udden av glädje eller ens att förminska jobbiga känslor; för mig handlar det mest om en påminnelse om alla tings flyktighet. Allt är föränderligt. Och allt är förgängligt.

Receptet för att må bra i allt det som känns, oavsett jobbigt eller inte, är det samma; var i det som är. Spill ingen energi på att försöka förändra det som är oföränderligt. Tiden går med sin egen hastighet. Många gånger kan vi önska att tiden ska gå fortare eller att vi snabbare ska komma ur en negativ känsla. Men allt har sin gilla gång. Livet är aldrig bara ljust. Eller bara mörkt. Om du kan låta dig få uppleva alla nyanser så får du en rikare upplevelse. När du har en bra dag, se till att njuta som bara fan (ursäkta språkbruket). Ity ”även detta ska passera”. Och, har du en dålig dag, vila lugnt i att även detta snart kommer att gå över. Men det som passerar är ögonblick. Och summan av dessa ögonblick utgör ditt liv. Så se till att uppleva ditt liv. Vad än det innehåller.
Kram, Åsa (som har en ”bättre” dag idag)